Κυριακή, 7 Ιουνίου 2009

Τα φυτά


Τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί, το κλειδί της ζωής στη Γη. Χωρίς αυτά, οι άλλοι ζωντανοί οργανισμοίθα εξαφανίζονταν. Τα συναντάμε σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη: από το μικροσκοπικόφυτοπλαγκτόν των θαλασσών ως τα πανύψηλα δέντρα των δασών. Τα φυτά, στην εξελικτική τουςπορεία, τελειοποίησαν τους πολύπλοκους μηχανισμούς και τις λειτουργίες που απαιτούνται για τηνπαραγωγή της τροφής τους, την προστασία και την αναπαραγωγή τους, όπως και την προσαρμογήτους στο φυσικό περιβάλλον.

Τι είναι χλωρίδα;
Το σύνολο των φυτών μιας χώρας αποτελεί την χλωρίδα της.
Η ελληνική χλωρίδα παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία από διαφορετικάείδη φυτών.
Ας δούμε τώρα ένα video που θα μας οδηγήσει σε ένα ταξίδι γνωριμίας με τη χλωρίδα του πλανήτη μας.


http://www.youtube.com/watch?v=p7AU5mm1a4I

Κατηγορίες- είδη φυτών

Όπως έχεις δει και ξέρεις, πάνω στον πλανήτη γη υπάρχουν εκατομμύρια φυτά. Άλλα είναι μικρά και άλλα μεγάλα, άλλα είναι κοντά και άλλα πανύψηλα, άλλα βγάζουν λουλούδια και άλλα καρπούς, άλλα τα τρώμε και άλλα όχικαι τέλος άλλα τα γνωρίζουμε και άλλα ούτε καν ξέρουμε οτι υπάρχουν. Επειδή λοιπόν υπάρχουν τόσα πολλά φυτά, οι ειδικοί σκέφτηκαν να τα χωρίσουν σε κάποιες κατηγορίες- είδη για να μπορούν πιο εύκολα να τα ξεχωρίζουν και να δουλεύουν πάνω σε αυτά.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να χωρίσεις σε κατηγορίες τα φυτά και υπάρχουν και αρκετές κατηγορίες. Εμείς εδώ, θα δούμε μόνο κάποιες βασικές κατηγορίες φυτών οι οποίες χωρίζονται με βάση:
1)το μέγεθος και το βλαστό των φυτών και
2)τη διάρκεια ζωής τους
Θα δούμε πιο κάτω τι υπάρχει μέσα σε αυτές τισ δύο μεγάλες κατηγορίες...

Ως προς το μέγεθος και το βλαστό

Ως προς το μέγεθος και το βλαστό τα φυτά χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:
1) Οι πόες

2) Οι θάμνοι

3) Τα δέντρα
Με σειρά από το μικρότερο στο μεγαλύτερο θα τα δούμε στη συνέχεια ένα ένα.

Πόες


Η πρώτη κατηγορία φυτών είναι οι πόες. Η κατηγορία αυτή περιέχει τα φυτά που ζούν λιγότερο από ολα τα υπόλοιπα. Γενικά οι πόες έχουν μικρή διάρκεια ζωής. Οι περισσότερες πόες είναι φυτά που ζούν έναν χρόνο ή και λιγότερο αλλά σπάνια περισσότερο. Οι πόες έχουν πολύ μικρό μέγεθος. Σε κάποιες περιπτώσεις αν δεν προσέξουμε, μπορούμε ακόμα και να τις πατήσουμε. Τέλος πρέπει να πούμε πως οι πόες έχουν πολύ μικρό κα μαλακό βλαστο (κοτσάνι) κι έτσι μπορεί πολύ εύκολα να κοπεί. Στις πόες εντάσσονται οι παπαρούνες, ο κρίνος και το χαμομήλι.

Θάμνοι


Η δεύτερη κατηγορία φυτών είναι οι θάμνοι. Η ηλικία των θάμνων βρίσκεται κάπου στη μέση από τις πόες και από τα δέντρα που θα δούμε παρακάτω. Δηλαδή ένασ θάμνος μπορεί να ζήσει παραπάνω από όσο ζουν οι πόες αλλά όχι τόσο πολυ όσο ζουν τα δέντρα. Το μέγεθός του βρίσκεται και αυτό στη μέση από τισ δύο άλλες κατηγορίες φυτών. Έιναι δηλαδή πιο ψηλός απο μια πόα (που είναι πολύ χαμηλή) αλλά και πιο κοντός από ένα δέντρο (που είναι ίσωσ πιοψηλό από το σχολείο σου). Τέλος, ένα ακόμα χαρακτηριστικό του θάμνου είναι πως ο βλαστός του είναι αρκετά σκληρός και κοντός αλλά όχι πολύ χοντρός. Στην κατηγορία των θάμνων ανοίκουν το αμπέλι, το θυμάρι και η πικροδάφνη.

Δέντρα


Μια τρίτη κατηγορία φυτών είναι τα δέντρα. Τα δέντρα είναι η κατηγορία των φυτών που ζούν πολλά χρόνια. Ένα δέντρο μπορεί να ζει εκαοντάδες χρόνια. Μπορεί δηλαδή ένα δέντρο να είναι πιο μεγάλο και απο τον προ-προ παππού μας... Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό των δέντρων είναι το μεγάλο μέγεθός τους. Πολλά δέντρα ξεπερνούν σε ύψος μια τριόροφη πολυκατοικία. Τα δέντρα έχουν, τέλος, πολύ σκληρό και μαγάλο βλαστό, τον κορμό που πολλέσ φορές είναι τόσο χοντρός που χρειάζεται η βοήθεια από πολλά παιδιά για να τον αγκαλιάσουν. Μερικά δέντρα είναι η ελιά. η αμυγδαλιά και το πεύκο.


Ως προς τη διάρκεια ζωής

Ως προς τη διάρκεια ζωής τα φυτά χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

1) τα μονοετή φυτά,τα οποία ζούν μόνο έναν χρόνο όπως για παράδειγμα οη φακές και η παπαρούνες και
2)τα πολυετή φυτά (κυρίως δέντρα) τα οποία ζούν απο δύο έως και χιλιάδες χρόνια, όπως το πλατάνι και ο ευκάλυπτος.

Τα πολυετή όμως χωρίζονται και αυτά σε δύο πολύ σημαντικές κατηγορίες:
α) τα φυλλοβόλα και

β) τα αειθαλή φυτά για τα οποία υπάρχουν παρακάτω οι βασικές πληροφορίες.


Φυλλοβόλα


Η πρώτη κατηγορία πολυετών φυτών- δέντρων είναι τα λεγόμενα φυλλοβόλα δέντρα. Έτσι ομονάζονται τα φυτά εκέινα που ρίχνουν τα φύλλα τους το φθινόπωρο και τα ξαναβγάζουν μόλις περάσει ο βαρής χειμώνας, στις αρχές τις άνοιξης. Φυλλοβόλα δέντρα είναι το πλατάνι και η ανυγδαλιά.

Αειθαλή


Η δεύτερη κατηγορία πολυετών φυτών- δέντρων είναι τα λεγόμενα αειθαλή δέντρα. Έτσι ονομάζονται τα φυτά που κρατούν το φύλωμα στα κλαδιά τους όλο το χρόνο. Τα αειθαλή φυτά ρίχνουν και αυτά τα φύλλα τους γιατι πρέπει να αλλάζουν φύλλωμα, όμως αυτό δεν μπορούμε έυκολα να το καταλάβουμε γιατί τα φύλλα τους δεν πέφτουν όλα μαζί και γιατί στη θέση αυτών που έπεσαν, φυτρώνουν πολύ γρήγορα καινούρια φύλλα. Αειθαλή δέντρα είναι το κυπαρίσσι και το πεύκο.

Τα φυτά στη διατροφή μας


Σχεδόν όλα τα φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διατροφή μας.
Για παράδειγμα, τους σπόρους του σιταριού και άλλων
δημητριακών τους αλέθουμε και κάνουμε
αλεύρι. Με αυτό φτιάχνουμε το ψωμί.
Τα λαχανικά επίσης, τα τρώμε ωμά, σε σαλάτες ή μαγειρεμένα.
Από άλλα τρώμε τα φύλλα (μαρούλι) και από άλλα τις ρίζες (καρότα) ή τους βολβούς (κρεμμύδια). Μπορούμε επίσης να τρώμε τα λουλούδια (κουνουπίδι) ή τους καρπούς (φασολάκια).

Η χρήση των φυτών στην καθημερινότητα...


Τα φυτά έχουν πολλές χρήσεις στην καθημερινότητά μας... Άλλες τις αναγνωρίζουμε και άλλες μας είναι άγνωστες ή αδιάφορες. Άλλες πάλι τις γνωρίζουμε αλλά τις θεωρούμε τόσο δεδομένες, ώστε δεν τους δίνουμε καμία σημασία! Μερικές από τις χρήσεις της χλωρίδας της γης είναι:
1) η χρήση των φυτών ως φαγητό π.χ. όσπρια, άγρια χόρτα κ.α. αλλά και ως συμπλήρωμα στα φαγητά για νοστιμιά π.χ. μαιντανός (που ανήκει στις πόες)
2)η χρήση τους ως καλοπιστικά (δηλαδή για ομορφιά)
3)η χρήση τους για την παρασκευή αρωμάτων , φαρμάκων ή και ρούχων
4)η χρήση των φυτών για την δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα και την απελευθέρωση οξυγόνου που είναι απαραίτητο για τη ζωή μας μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης
5)βασική είναι η χρήση των φυτών η συγκράτηση νερού αλλά και η συγκράτηση του εδάφους με τις ρίζες τους.
6) Τα φυτά όμως έχουν χρήση και καθώς τα καταστρέφουμε... Δηλαδή με τη χρήση μερών του φυτού μπορούν να κατασκευαστούν χρήσιμα αντικείμενα όπως χαρτί (από κορμούς δέντρων) ή έπιπλα και τέλος
7) η χρήση των φυτών για καύσιμη ύλη.